Hvem er «Den lille traktoren Gråtass»?

 
 
Rett etter den andre verdenskrig (1939 - 1945) kom Harry Ferguson i England med en revolusjonerende nyskapning innen landbruket; Traktoren Ferguson TE-20. Traktoren tok over etter hesten på mange gårder og ble en kjærkommen «arbeidshest» hos de fleste bønder – faktisk over hele verden. Den fikk sine mange og kjære klengenavn: Gråtass i Norge, Grålle i Sverige, Lille Grå i Danmark, Pikku Harma i Finland, Grauer Fergie i Tyskland, Lé Petit Gris i Frankrike og The little Grey Fergie i England. Etter hvert som den lille traktoren ble umoderne og utkonkurrert av nyere modeller var det likevel mange som ikke klarte å kvitte seg med den vesle koselige traktoren og den ble satt vekk innerst på låven.
 
 
     

 
 
Fantasi-Fabrikken A/S har tørket støv av den gamle kjenningen og gjort ham levende gjennom barnetv, teater, bøker og musikk med mulighet til å både kjøre og se, snakke og le. Det som er gøy med Gråtass er at så mange kjenner ham fra før og er ordentlig glad i ham. Gråtass er en figur som appellerer til flere generasjoner. Han er en kjent og kjær hjelper for den eldre generasjonen som lærte ham og kjenne gjennom arbeidet på gården. Foreldregenerasjonen husker ham gjennom besøk hos en onkel og tante eller bare noen bekjente som hadde Gråtass på gården. Den yngste generasjonen faller for barnefiguren Gråtass som er levende og kjører helt av seg selv.

Etter et langt liv i arbeid på gården og deretter mange år på låven gleder nå Gråtass seg over at han kan være til både glede og nytte igjen. Til glede gjennom underholdning for store og små og til nytte ved å fortelle litt om gårdslivet før og nå, både gleder og sorg, moro og farer.

Gråtass er også en klok liten traktor. I hans arbeidstid på gården skjedde det også noen ulykker. Han har jo ikke førerhus eller veltebøyle og det kan være skummelt hvis han velter. Men som Gråtass selv sier: «Jeg kan nok være farlig, men jeg er ikke slem, det er stor forskjell på det!» Gråtass har tenkt mye over dette med ting som ikke alltid er som det ser ut med en gang og sier også: «Det er rart at en låve som er så koselig kan være så farlig!»

Gråtass håper at han gjennom sin virksomhet har litt å lære bort til noen og en hver – til alle som vil høre på!
   

 

 

Vennene til Gråtass»?

Her kan du bli kjent med vennene til Gråtass. De bor sammen på gården til Goggen, Skremme bor for det meste i låven sammen med Gråtass. Mens de andre tre vennene bor inne i framhuset på gården. Av og til får Goggen behov for å være litt alene og da lurer han seg ut i verkstedet sitt i bryggerhuset.
     
     
 
 
Skremme er et fugleskremsel og Gråtass` beste venn. Han ble laget da det gamle fugleskremselet på gården ikke klarte å skremme fuglene vekk fra åkeren lenger. Gråtass og Goggen fant noen gamle tegninger som Onkel Georg, Goggens gamle onkel, hadde lagt igjen på låven. Han var oppfinner og fant opp en masse smarte ting. Goggen fulgte tegningene til punkt og prikke, og med litt hjelp fra Gråtass og en del strøm, kom Skremme til liv.
   
     
 
 
Goggen er verdens beste venn. Det synes hvertfall Gråtass. Gården de bor på har Goggen arvet av sin onkel Georg. Georg var en oppfinner  og Goggen følger tett i sin onkels fotspor. I uthuset har han sin egen mekkebu og der skrur og fikser han alt han kommer over. Goggen er alltid blid og glad og tenker alltid det beste om folk.
   
     
 
 
Gamlefar har kjent Gråtass lengst. Det var han som kjøpte Gråtass for over 50 år siden. Og selvom det har kommer mange nye, fine maskiner siden den gang, har det aldri fallt Gamlefar inn å bytte ut Gråtass. Gamlefar er litt nostalgisk av seg og liker godt gamle ting. Nytt er ikke nødvendigvis bedre. Det er Gråtass et godt eksempel på! Gamlefar holder orden på ting, og må ofte holde Goggen litt i ørene når fantasien hans begynner å ta overhånd.
   
     
 
 
Grynet er gårdsjenta på gården. Hun er liten, men verdens flinkeste gårdsjente. Hun dyrker grønnsaker, passer på dyrene, skrur, mekker og kan til og med bake. Det siste er Goggen spesielt glad for. Grynet mener at det finnes ikke noe bedre i hele verden enn å bo på en gård. Det er Gråtass helt enig i. Hvertfall slik en fin gård som de bor på. Og den tar Grynet godt vare på!